Борбата продължава по нетрадиционен начин, допълни свещеникът.Отец Иван Янков от храма

...
Борбата продължава по нетрадиционен начин, допълни свещеникът.Отец Иван Янков от храма
Коментари Харесай

Отец Иван прекрати гладната си стачка

Борбата продължава по нетрадиционен метод, добави свещеникът.

Отец Иван Янков от храма " Света Троица " в сливенското предградие " Речица " приключи гладната си стачка почнала поради касираните избори за митрополит. Това разгласи самият той пред публицисти на път за храм " Св. Димитър ", където се причасти, съобщи агенция Фокус.

Отецът разгласи, приключва гладната стачка, стартирана с началото на Велиденския пост, тъй като, по думите му, Агатополският свещеник Йеротей, е споделил, че Светият синод в този ден ще " свали расото му ". Свещеникът разгласи, че " те ще получат расото непринудено, без пердах, тъй като те са шефовете ". " Борбата продължава по нетрадиционен метод ", допълни свещеникът.

Пред катедралния храм бе и отец Силвестър Янакиев. По думите на свещеника, няма причина да му бъде свалено расото. " Поведението на отец Иван е необичайно, само че не и неканонично, сподели той. Каузата му обаче е нарушаване на църковната дисциплинираност, което е определение за ерес ", уточни отец Силвестър.

Той показа и гледната си точка в поддръжка на решенията на Светия синод и изясни, че проблемите се коренят в предишното. " От години при избора на митрополит локални структури се пробват да предопределят избора и " да слагат на колене Синода ", сподели той и акцентира, че дълго време е мислил да не взема отношение към протеста на отец Иван. " Начинът, по който той презентира нещата, стартира да звучи като държание на протестант, а не на православен свещеник ", сподели отец Силвестър.

" Хората би трябвало да бъдат деликатни към едни такива апели за протест. Църквата е на мира, любовта, вярата и вярата. " Той дефинира държанието му, както и на събратята му от Бургас, като фиктивен ерес.

Отец Силвестър бе безапелационен, че свещеник Йеротей няма управническите качества да заеме митрополитския пост. Той напомни, че преди години е алармирал за занемареност от страна на епископа към върнати на църквата аграрни земи, до момента в който е бил свещеник на Поморийския манастир.

След кончината на митрополит Иоаникий, на 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени от епархийските гласоподаватели за претенденти за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор. Последваха молитвени бдения и протести. На 18 март отец Иван обяви гладна стачка и изрисува със спрей кръст на постройката на митрополията, като от този момент има и подписка в поддръжка на свещеник Йеротей.

Епархийският избор за нов митрополит на Сливен е плануван на 19 май, а на 26 май е каноничният избор в Синодалната палата в София.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР